Telefon
WhatsApp
Su Yumuşatma Sistemleri
Su Yumuşatma Sistemleri

Su Yumuşatma Sistemleri


Su yumuşatma sistemleri suda sertliğe neden olan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarını uzaklaştıran sistemlerdir. Zaman kontrollü tam otomatik su yumuşatma sistemleri ile sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonları iyon değiştirme yöntemi ile uzaklaştırılır.

Su yumuşatma sistemleri üç bileşenden oluşur: bir kontrol vanası, bir mineral tankı ve bir tuzlu su tankı. Bu üçü, mineralleri sert sudan çıkarmak, su akışını izlemek ve bir rejenerasyon süreci aracılığıyla sistemi periyodik olarak temizlemek için birlikte çalışır. Su yumuşatma sistemleri aşağıdaki ekipmanlardan oluşur

Mineral Tankı


Su yumuşatma sistemlerinde bulunan mineral tankı, sert suyun yumuşatıldığı haznedir. Su besleme hattı, sert suyu tanka besler. Su, reçine boncukları yatağından sızarak suyla sertleşen kalsiyum ve magnezyum iyonlarını biriktirir. Su tanktan yumuşak bir şekilde çıkar ve borularınızdan geçerek ev aletlerinize akar.

Kontrol Vanası


Su yumuşatma sistemlerinde bulunan kontrol vanası mineral deposundan evinize geçen su miktarını ölçer. Valf, mineral tankına giren suyun hacmini takip eden bir sayaç barındırır. Mineral tankından sert su akarken, reçine boncukları sodyum iyonlarını sertlik iyonlarıyla değiştirir. Zamanla bu, reçinenin suyu etkili bir şekilde yumuşatmaya devam etme kapasitesini tüketir. Kürecikler mineral içeriğiyle kalsiyum ve magnezyum iyonlarını çıkarmaya devam edemeyecek kadar yüklenmeden önce, kontrol valfi otomatik olarak bir rejenerasyon döngüsü başlatır. Bu maksimum kapasite, kontrol vanasının yerleşik bilgisayarına önceden programlanmıştır ve evinizin büyüklüğü, oturanların sayısı ve suyunuzun sertliği gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Kontrol vanaları, su yumuşatma ünitelerinin son derece verimli olmasını sağlayan talep başlatmalı denetleyicilerdir.

Tuzlu Su Tankı (Salamura Tankı)


Su yumuşatma sistemlerinde bulunan tuzlu su tankı rejenerasyonda su yumuşatma sistemine yardımcı olur. Mineral tankının bitişiğinde oturan daha kısa bir tanktır. Tuzlu su tankı, reçine boncuklarının pozitif yükünü eski haline getirmek için oldukça konsantre bir tuz (veya bazen potasyum) çözeltisi tutar. Tuz, tuzlu su tankına pelet veya blok şeklinde manuel olarak eklenir. Bunlar tankın altındaki suda çözülür. Kontrol valfi, reçinenin yumuşatma kapasitesinin azaldığını kaydettiğinde, ağır tuzlu su çözeltisi tanktan dışarı çekilir ve mineral tankındaki reçine içinden akıtılır. Tuzlu su tankında tuz biterse, üniteden geçen su artık yumuşamayacaktır.

Ülkemizdeki mevcut sularda yüksek oranda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonları suyun kireçlenmesine ve yapısının sertleşmesine neden olmaktadır. Bu suların doğrudan kullanımı sağlığımızı olumsuz etkilemenin yanı sıra hem evsel hem de endüstriyel alanda birçok soruna neden olmaktadır.

Kireçli Suyun Zararları


Kireçli suyun zararlarından bahsetmek gerekirse, Kireçli suyu içme suyu olarak kullanıldığında vücudumuz kirecin zararlı etkilerine maruz kalır. Kalorifer cihazlarında, çamaşır makinalarında, bulaşık makinalarında ve ütülerde kullanılması halinde zamanla bu cihazlarda tamiri mümkün olmayan hasarlara neden olur. Sert su, yüksek kalsiyum ve magnezyum iyonları içeriği nedeniyle daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir.

Kireçli sular; tesisatlarda, ısıtma sistemlerinde onarılamaz hasarlara neden olur. Enerji tüketimi, temizlik malzemeleri ve kimyasal katkı maddelerinin tüketimini artırır. Özellikle su sistemlerinde ve buhar kazanlarında yüksek sıcaklıkla hızla çökelen kalsiyum ve magnezyum yoğun bir kireç tabakası oluşturur. Kireç tabakaları ısıtmada verimin düşmesi, çıkan herhangi bir ürünün standardize edilememesi gibi sorunlara neden olabilir.

Kireçli su kullanımı sonucunda evinizde veya iş yerinizde birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Kaynatıldığında yüzeye yapışan kireç izolasyona neden olur ve dolayısıyla enerji tüketimini artırır. Bu sorunlar doğrudan aile ekonominize zarar verir. Yumuşatma sistemleri, kullandığınız cihazları kireçli suyun zararlarına karşı korurken, genel boru hatlarınızda kirecin neden olduğu büzülme, tıkanma, delinme ve aşınmaları da engeller. Bu nedenle Su Yumuşatma Sistemlerini kullanmak doğru bir karar olacaktır. Su yumuşatma sistemleri kullanılarak kireçli suyun zararları giderilmiş olur.

SBC Mühendislik Hizmetleri LTD. ŞTİ. Olarak mühendislerimizin titiz çalışmaları ile kullanım alanınıza ve ihtiyaçlarınıza göre size özel çözümler sunmaktayız.

TEKLİF FORMU